Det å oppnå økonomisk stabilitet og trygghet kommer gjerne som et resultat av gjennomtenkte valg og god planlegging. Likevel er det mange vanlige økonomiske feil som voksne ofte begår, som igjen påvirker deres økonomiske fremtid negativt. Denne artikkelen vil gjennomgå de 20 største økonomiske feilene voksne gjør, og hvordan disse feilene kan unngås.
1. Man går for lenge på skole og bygger opp studiegjeld
Mange tar lange utdanningsløp uten en klar karriereplan, noe som kan føre til stor studiegjeld. Selv om utdanning kan være en investering, bør man vurdere hvor lang tid det tar å nedbetale gjelden, og om inntektsutsiktene forsvarer utgiftene.
Husk at selv om en kort yrkesrettet utdanning gjerne gir litt dårligere lønn enn det enn lang utdannelse kan føre til, men du får mange år med inntekt hvor du kan bygge opp formuen din i stedet for å opparbeide deg studiegjeld. Dette kan gi deg en god start som en med lang utdannelse med bedre betalt jobb kanskje aldri klarer å ta igjen.
2. Man leier bolig for lenge
Leie gir fleksibilitet, men over tid vil de månedlige leieutgiftene kunne utgjøre en betydelig økonomisk belastning uten at du bygger egenkapital. Å kjøpe bolig tidligere, når det er økonomisk forsvarlig, kan gi mer langsiktig økonomisk trygghet.
Ved å eie egen bolig sitter du på et formuesobjekt som over tid normalt vil stige i verdi, samtidig som du kan få rentefradrag for deler av boutgiftene dine.
3. Gifte seg
Giftemål kan ha store økonomiske implikasjoner. Det er viktig å diskutere økonomi med partneren før man gifter seg, og være bevisst på hvordan felles økonomi kan påvirke både gjeld og eiendeler ved et eventuelt samlivsbrudd.
Det er mange utgifter som følger et giftemål, direkte og indirekte, samtidig har det også enkelte økonomiske fordeler. Det dyreste er imidlertid det å skille seg (se punkt 5), så føl deg i hvert fallveldig sikker på at forholdet er ment for å vare livet ut før du gifter deg eller sett opp en ektepakt og eller særeieavtale hvis det er ting som er viktige for deg å beholde ved skilsmisse.
4. Få barn
Barn er en stor økonomisk forpliktelse, og mange undervurderer de langsiktige kostnadene knyttet til oppdragelse. Økonomisk planlegging er nødvendig for å sikre at barnas fremtid ikke blir en økonomisk belastning. Uansett, så koster det mye penger å få barn selv om det finnes støtteordninger så må du regne med at ditt eget bidrag blir betydelig.
5. Skille seg uten en finansiell buffer
Skilsmisse kan være en økonomisk utfordring, og mange undervurderer de økonomiske konsekvensene av å oppløse et ekteskap. Det er viktig å ha en økonomisk buffer for å håndtere utgifter som oppstår under og etter skilsmissen. Ikke sett deg selv i en håpløs situasjon i forhold til dette. Tenk gjennom skilsmisse som et scenario i det hele tatt før du gifter deg.
6. Legge til seg dyre vaner
Dyre vaner som å spise ute ofte, kjøpe merkevarer eller oppgradere teknologi uten reelt behov kan raskt føre til økonomiske problemer. Disse kostnadene bygger seg opp over tid og reduserer muligheten til å spare eller investere.
Husk at med en gang du har kjøpt en forbruksgjenstand begynner denne å falle i verden, men hvis du investerer pengene i stedet for så stiger gjerne verdien av det samme beløpet.
7. Stifte forbruksgjeld og kredittkortgjeld
Å ty til kredittkort for å dekke forbruk er en av de vanligste økonomiske feilene. Høye renter og gebyrer kan raskt gjøre det vanskelig å betale ned gjelden, noe som kan føre til langsiktige økonomiske problemer.
Pass alltid på at du kan betale ned gjelden raskt dersom dette er et alternativ du vurderer. Prøv å alltid betale hele kredittkortregningen til forfallsdato og unngå renter, da kan det faktisk lønne seg å bruke et kredittkort.
8. Ikke tenke på pensjonssparing
Mange venter for lenge med å begynne å spare til pensjon. Jo tidligere man begynner, desto større vil avkastningen være. Å ikke ha en pensjonsplan kan føre til økonomisk usikkerhet i alderdommen. Stoler du virkelig nok på staten til å legge hele din pensjonisttilværelse i deres hender?
9. Manglende bufferkonto
Uforutsette utgifter som bilreparasjoner eller medisinske kostnader kan skape store økonomiske utfordringer dersom man ikke har en bufferkonto. En buffer på 3-6 måneders levekostnader er anbefalt for å kunne håndtere uforutsette hendelser.
10. Man reiser på dyre ferier uten å ha råd
Mange prioriterer dyre ferier selv når økonomien strengt tatt ikke tillater det. Dette kan føre til forbruksgjeld eller tømme sparekontoen, og gjøre det vanskeligere å oppnå langsiktige økonomiske mål.
Selv om ferien er hellig for mange, så bør man revurdere årets ferie i et tungt økonomisk år. Det er kanskje ikke nødvendig å droppe årets ferie, men kanskje velge et lavkostland som Tyrkia i stedet for Spania for å nevne en mulighet.
11. Kjøpe bil uten økonomisk vurdering
Å kjøpe en bil uten å vurdere driftskostnadene, verdifall eller hvorvidt man egentlig har behov for bilen, er en vanlig feil. Bilkostnader inkluderer mer enn bare kjøpesummen, og bør vurderes nøye før man investerer.
Tenk på verditapet på bilen du kjøper, ikke bare lånekostnader, forsikring og drivstoffutgifter selv om dette også er viktig. Kan du skru litt selv og kan klare deg med en eldre bil?
Sett opp et regnestykke hvor du setter opp alle utgifter med bil, inkludert lånekostnader, bompenger, drivstoffutgifter, behov for garasje, parkeringsplass eller installasjon av lader hjemme, forventet verditap, forventet årlige vedlikeholdsutgifter, avsetning til større reparasjoner.
12. Mange dropper å lage budsjett
Mangel på budsjett fører til manglende oversikt over inntekter og utgifter. Dette kan gjøre det vanskeligere å spare penger eller unngå gjeld, noe som kan skape økonomisk kaos over tid.
13. Overforbruk på bolig
Å kjøpe en bolig som er langt dyrere enn hva økonomien tillater, er en vanlig feil. Dette kan føre til at man lever over evne og ikke har mulighet til å spare eller investere for fremtiden.
Det kan være lønnsomt over tid hvis man ikke "knekker ryggen" økonomisk, og kan selge flere år senere med betydelig gevinst, men i mellomtiden kan man ha en så anstrengt økonomi som igjen har ført til andre ukloke økonomiske avgjørelser.
14. Ignorere økonomiske rådgivere
Å ikke søke profesjonell hjelp når man står overfor økonomiske beslutninger kan føre til dårligere beslutninger. En økonomisk rådgiver kan hjelpe med å utforme en plan som er tilpasset dine behov og mål. Dette rådet er spesielt viktig dersom du erkjenner for deg selv at privatøkonomi ikke er ditt sterkeste felt.
Følg med på økonomiske råd i medier og søk hjelp hvis du føler behov for det. Det er faktisk mulig å få gratis økonomisk rådgivning via den kommunale gjeldsrådgiveren som alle kommuner er lovpålagt å tilby sine beboere.
15. Man betaler ikke ned dyr kredittgjeld aggressivt nok
Mange betaler bare minimumsbeløpet på dyr forbruksgjeld som kredittkortgjeld, noe som fører til at rentene bygger seg opp og forverrer den økonomiske situasjonen. Å prioritere nedbetaling av gjeld bør være en av de viktigste økonomiske prioriteringene etter mat på bordet og tak over hodet.
16. Ikke investerer i egen kompetanse
Det er viktig å oppdatere egne ferdigheter og kompetanse for å være konkurransedyktig i arbeidsmarkedet. Mange unnlater å investere i egen utvikling, noe som kan påvirke deres langsiktige inntektsmuligheter.
17. Ikke tenker på forsikring
Mangel på tilstrekkelig forsikring, som innboforsikring eller helseforsikring, kan føre til store økonomiske utfordringer ved uforutsette hendelser. Å ha riktig forsikringsdekning er en viktig del av økonomisk trygghet.
Det å for eksempel reise på en utenlandsferie utenfor EU uten reiseforsikring kan sette deg i livsvarig gjeld, eller i verste fall føre til at du ikke får livsnødvendig medisinsk behandling.
Like viktig som å ha forsikring er å sørge for å betale denne på tiden slik at du er sikker på at forsikringen er gyldig når du først trenger den.
Ta deg også ti til å sette deg inn i forsikringsvilkår slik at du har en formening om hva dine forsikringer faktisk dekker.
18. Stole på en enkelt inntektskilde
Det å kun ha én inntektskilde uten å utforske flere måter å generere inntekt på, som investeringer eller en ekstrajobb, kan være risikabelt. Å diversifisere inntektene kan gi økonomisk sikkerhet ved uforutsette endringer.
Se for deg at du mister din jobb i morgen eller at du av ulike årsaker ikke kan fortsette idet samme yrket. Hvilke muligheter har du da? Hvis du har få eller ingen muligheter i slike tilfeller bør du i dag begynne å tenke på hvordan du kan sikre deg ekstrakompetanse som kan gi deg et annet yrke den dagen du mister jobben din.
19. Ikke evaluere økonomiske mål regelmessig
Økonomiske mål bør evalueres jevnlig for å sikre at de fortsatt er relevante og realistiske. Mange setter seg mål uten å justere dem etter endringer i livssituasjonen, noe som kan føre til feil prioriteringer.
20. Ikke forstå renter og inflasjon
Mange undervurderer hvordan renter og inflasjon påvirker kjøpekraften og sparingen deres. Å ikke ta hensyn til disse faktorene kan føre til at man taper penger på investeringer eller ikke får maksimalt utbytte av sparepengene.
Sett deg inn i hvordan penger oppstår og når det går opp for deg at penger oppstår av ingenting bør du investere i hard valuta som eiendom, gull eller Bitcoin.
Avslutningsvis må vi fremheve viktigheten av å være selektiv i forhold til hvor du tar råd i fra. Kompisen din som prøver å verve deg til det siste pyramidespillet, eller MLM som de liker å kalle det, er neppe den beste å få økonomiske råd i fra.